• De Granaet 1 laat een punt liggen in Surhuizum

  24 sep 2023
 • Na twee competitiewedstrijden stond de Granaet 1 bij aanvang van de uitwedstrijd bij DTS 1 nog op 0 punten. De Granaet was gemotiveerd om daar verandering in te brengen en vandaag zou dat ook gebeuren. Met Marit, Mariska, Stefan en Jitze in de aanval en Sanne, Nina, Arend en Max in de verdediging werd er in het begin van de wedstrijd volop gescoord. Na een stand van 4-2 maakte Arend een mooie uitstapbal vanuit de korf en schoot Max kort daarna de 4-4 binnen. Op deze stand kwam een fase dat DTS tijdelijk ophield met scoren en De Granaet vrolijk doorging naar 4-7.

  De thuisploeg reageerde hierop met een wissel. De wedstrijd werd kort onderbroken toen de scheidsrechter de wisselspeler het veld uitstuurde, omdat zijn shirt niet dezelfde sponsor had als de spelers in het veld. Dit werd opgelost door een “old-school shirtjewissel”, waarbij de speler die eruit ging zijn bezweette shirt uittrok en de wisselspeler ook onder #10 vers(?) het veld instapte. De consternatie kwam DTS ten goede, want niet lang erna mocht DTS met een strafworp de 5-7 maken. Er werd om en om gescoord en de sterk reboundende Stefan mocht op 8-9 met een mooie doorloopbal via een echte one-hander de ruststand naar 8-10 brengen.

  Na rust ging De Granaet verder met wat in de eerste helft goed ging. Weinig (pass)fouten maken, schieten met een goede rebound en veel ballen afvangen, ook in de verdediging. Met name was Arend in de rebound oppermachtig ondanks dat zijn tegenstander van frustratie Arend met paal en al omver duwde. Dit zorgde ervoor dat het spel tot twee keer aan toe moest worden stilgelegd omdat de prijs van € 1000,- voor de eerste dunk in het korfbal anders wel erg makkelijk vergeven zou worden. De scheidsrechter zei luidop dat hij zat te genieten van deze onderlinge duels en liet hierdoor veel toe. Dit terwijl er bij andere duels snel naar de stip werd gewezen voor een vrije bal of strafworp.

  Door de goede organisatie wist De Granaet via 9-10 uit te lopen naar 10-15. Met name liet Jitze zich in deze fase zich in scorend vermogen zien met twee afstandschoten en een strafworp. Uiteindelijk werd hij dan ook topscoorder met zes goals. Het viertal dames had moeite om de korf te vinden, maar hebben er wel voor gezorgd dat de mannen in stelling konden worden gebracht. Op het scorepapier waren ze weinig zichtbaar, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door werklust.

  Vanwege de vele buien, met name in de tweede helft, werd het veld steeds slechter bespeelbaar en leverde dit veel glijpartijen op. Waar De Granaet eerder het tempo hoger had dan de tegenstander werd dit in de laatste fase moeilijker door de omstandigheden. De vraag is of dit invloed had op de comeback van DTS die op een stand van 13-17 een run maakte naar 17-17. Na een time-out van De Granaet was het Max die met zijn vierde goal van afstand de beslissing leek te maken. Toch kwam DTS langszij met een discutabele strafworp, één van de in totaal ongeveer tien gegeven strafworpen.

  Met een eindstand van 18-18 mocht DTS blij zijn met een punt. De Granaet had het betere van het spel en heeft bijna de hele wedstrijd voorgestaan. De teleurstelling was daarom groot, ondanks het eerste punt in de competitie en een goed gespeelde wedstrijd. De komende drie weken volgen de returns waarbij De Granaet niet alleen op zoek gaat naar goed spel, maar ook naar de punten.

  Scores: Jitze (6), Max (4), Arend (3), Nina (2), Stefan (2), Mariska (1).